Prvi obisk pediatrinje

Po enem mesecu, ki je mimogrede zelo hitro minil, nas je čakal prvi obisk pri zdravniku . Prvi mesec nas je doma na vsakih nekaj dni obiskovala patronažna sestra, ki je odgovorila na vsa najina vprašanja, nama svetovala pri negi in vsakič preverila tudi težo. Po enem mesecu pa je prišel na vrsto prvi pregled pri pediatru, na katerega se morate sami naročiti – na to vas večkrat opomni tudi patronažna sestra.

Kaj morate vzeti s seboj?

  • Odpustnico iz porodnišnice
  • Zdravstveno kartico
  • Tetra pleničko – ker je potrebno otroka na pregledu sleči, imejte s seboj kakšno tetra pleničko, na katero ga boste položili medtem ko ga boste slačili in oblačili.
  • Majhno odejico – da ga boste lahko zavili, medtem ko je gol, da ga ne bo zeblo.
  • Dodatne pleničke in vlažilni robčki – ker se dojenčki radi polulajo in pokakajo, imejte s seboj vse potrebno, da ga boste lahko previli. Najboljše je, da pleničko snamete tik pred pregledom.
  • Oblečite ga v čim bolj enostavna oblačila, da ne boste imeli težav s slačenjem.

IMG_1290

Predem smo se odpravili od doma, sem jo še podojila. Sestre so menda razumevajoče, tako da če se vam zgodi, da postane lačen, ga lahko podojite tudi tam. V zdravstveni dom sva jo pripeljala kar v vozičku, saj je tako najbolj enostavno. Na prvem pregledu otrok dobi zdravstveno kartoteko, kjer bodo zabeleženi vsi pregledi, cepljenja in bolezni. Najprej je potrebno otročka sleči, da ga stehtajo in izmerijo. Najina punčka je v prvem mesecu pridobila en kilogram. Na pregledu je bila res zelo pridna in je potrpežljivo čakala na zdravnico. Sestra nama je postavila nekaj vprašanj in razložila tudi nekaj stvari glede cepljenj. Potem nas je sprejela pediatrinja, ki je bila res zelo prijazna. Tam lahko zastavite vprašanja, če jih imate, drugače pa opravi splošen pregled. Malce jo pretipa, posluša srček, pregleda usta in podobno. Pri njej lahko dobite tudi recept za kapljice – vitamin D in za fiziološko raztopino, ki jo potrebujete za čiščenje popka, nosu in oči.

Ponovno smo bili naročeni na tehtanje, čez en mesec. V drugem mesecu je dobila še 600 g., kar pomeni, da se lepo normalno redi, tako da dojenje zadostuje, saj imam očitno dovolj mleka, ona pa pridno je.

lea-logo