Prvo gosto hrano pri dojenčku, se začne uvajati nekje pri 4 – 6 mesecih. Midve sva s prvim korenčkom začele pri 4,5 mesecih. Najprej sem sicer mislila počakati, vsaj do 5 meseca, ampak je pediatrinja rekla, da lahko kar začnemo. Svetujejo, da se začne z zelenjavo, po nekaj tednih se ponudi še meso, na koncu pa še sadje.  Na začetku je dovolj, da dojenčku ponudimo žličko ali dve. Ponavadi še to z jezičkom potisnejo ven, ampak pomembno je, da vsaj okusijo novo hrano. Glede na otrokovo zanimanje, količino kašice postopoma povečujemo, vsak obrok pa zaključimo s svojim ali prilagojenim mlekom, dokler na en obrok ne poje vsaj 100-150 ml. hrane.

IMG_8540

Midve imava obrok goste hrane v popoldanskih urah, v času najinega kosila. Najbolj sicer priporočajo obrok v dopoldanskem času, saj naj bi takrat dojenček novo hrano najlažje prebavil, zvečer pa odsvetujejo, saj se lahko pojavijo kakšne reakcije na hrano, ki bi se v tem primeru pojavile ravno ponoči. Prvo leto je najbolj priporočljiva kuhana hrana. Jaz jo pripravljam na pari, s sopranikom & mešalnikom Philips Avent. Gre za kombiniran aparat, s katerim lahko skuhamo hrano na pari, potem pa samo obrnemo in jo še zmiksamo. Res priročno in manj umazane posode. Kupila sem ga v Baby Centru.

IMG_8541

Paziti moramo, da temperatura kašic ni prevroča. Boljše, da je bolj hladna kot pretopla. Najboljša je telesna temperatura, tako kot materino mleko, 36-37 stopinj. Najboljše je seveda začeti s čim redkejšimi kašicami, ker jo bo dojenček najlažje sprejel, sčasoma pa lahko ponudimo tudi gostejše. Kdaj bo to, pa je odvisno od posameznega dojenčka. No meni prve kašice iz korenčka ni ravno ratalo najboljše pripraviti, saj ni bila preveč redka in je korenček še vedno bil v manjših koščkih… korenček bi potreboval še kakšno minuto več v soparniku in primešati bi morala več vode. No zdaj znam 🙂 . Kljub temu je tudi te prve kašice s korenčkom dokaj dobro sprejela, čeprav korenček ni med njenimi najljubšimi kašicami. Bučke, cvetača in krompirček ji gredo veliko bolj v slast. Zelo pridno je, odpira usta in poje že kar nekaj žličk.

IMG_8501

Gosto hrano pri nas uvajamo že tri tedne. Poizkusili smo že korenček, bučke, cvetačo, brokoli (ji ni bil všeč) in krompirček. Sedaj ji delam že zelenjavne kašice z več okusi, npr. krompirček z bučko in korenčkom. Počasi bo treba začeti tudi z uvajaznjem mesa – oh se sliši bolj zapleteno, kot zelenjavne ali pa sadne kašice 😀 . Pripravljene kašice se lahko kupi tudi v trgovini, ampak veliko boljše je začeti z doma pripravljenimi, še najboljše pa z zelenjavo iz domačega vrta. Čez en teden gremo na dopust in mogoče bomo na morje vzeli še kakšno kupljeno kašico, da poizkusimo tudi to 🙂 .

Problem pri hranjenju je edino to, da tudi vmes med hranjenjem hoče sesati prst, kar ji poskušam preprečiti. Jaz sem ponavadi to hranjenje poskušala opraviti, tako da je bilo čim manj umazanije, zdaj ko pa malo prebiram o uvajanju goste hrane, da lahko kaj več zapišem v blog, pa sem ugotovila, da je to napaka. Priporočajo, da otroku med hranjenjem damo čim več svobode, da mu pustimo da poskuša zgrabiti žličko in krožnik, da se umaže itd. Drugače se mu lahko hranjenje zameri. No se bom potrudila, da se pri naslednjem hranjenju ne bom preveč obremenjevala, če bo hrana letela povsod okoli 😀 .

Zelo prav pa mi pride tudi knjiga Anina kuhinja za najmlajše, ki sem jo dobila za rojstni dan. Res je super!

IMG_7628

lea-logo