Prvi zobki.
Dolgo smo čakali na njih, na koncu pa so prišli kar eden za drugim. Prvi zobje se v povprečju pojavijo med petim in osmim mesecem, najpogosteje v šestem mesecu. Včasih pa se zgodi tudi to, da se otrok že rodi z zobkom. Naš prvi zobek je bil levi prvi sekalec, ki ga je dobila dva dni po dopolnjenem 9. mesecu. Na srečo ji zobki niso povzročali nobenih problemov, tako da sploh nismo vedeli, da prihajajo. Simptomi pa so ponavadi:
– povečano slinjenje,
– otečena dlesen,
– otrok si drgne dlesni,
– otrok je razdražen, ne spi, lahko se pojavi tudi vročina in driska.

Mlečnih zob je 20 in najpogosteje rastejo v paru. Da zrastejo vsi, ponavadi traja okoli dve leti. Deset dni po prvem zobku, ji je zrasel še zgornji desni sekalec, v roku štirih dneh, pa je dobila še spodnjega in zgornjega. Tako so v 9. mesecu, zrastli vsi prvi štirje zobki. No zdaj bo končno lahko grizla in lažje jedla 🙂 .

prvi zobki

Kako olajšamo rast zobkov?
Na trgu je polno različnih grizal za masažo dlesni. Najboljše so menda tiste, ki se napolnijo z vodo in jih ohladimo v hladilniku. Dobi pa se tudi različna sredstva za lajšanje bolečin npr. Calpol, Panadol Baby in Calgel. Mi na srečo nismo potrebovali ničesar, upam da bo tako tudi pri ostalih zobkih.

Umivanje zobkov.
Z umivanjem zobkov, pričnemo takoj ko izraste prvi zobek. Za začetek se najbolj priporoča gumijaste ščetke, ko izrastejo kočniki pa naj bi prešli na ščetko s ščetinami. Jaz na začetku še nisem imela ščetke, tako da sem uporabila kar tetra pleničko, namočeno v vodo. Ko so izrasli vsi štirje zobki, pa je dobila tudi zobno ščetko. Sem kar mami naročila, da jo kupi in kupila je zobno ščetko Jordan, ki je primerna od 0 – 2 leti in je hkrati tudi grizalo. Zobno pasto pa je izbrala od Aquafresha Milk Teeth. Z zobno pasto pa je tako, nekateri jo uporabljajo nekateri ne. Za nego naj bi bila dovolj samo voda, zobno pasto pa naj bi začeli uporabljati takrat, ko otrok že zna izpljuniti, tako da bomo zobno pasto uporabljali bolj poredko.

IMG_9720

Najbolj pomembno je, da umivanje zobk uvedemo v jutranjo in večerno rutino. Otroku tudi ponudimo ščetko, da si sam “umiva zobke”, da se navadi. Pri nas umivanje zobkov, zaenkrat ne predstavlja nobenega problema, pridno odpre usta (no to jih itak odpre za vsako stvari, ker misli da je vse za v usta 😀 ) in pusti, da malo poščetkam, ampak seveda ne predolgo. Potem pa poizkusi malo še sama. Za nego zobk je tudi zelo pomembno, da v hrano in pijačo ne dodajamo sladkorja. Pitje sladkih tekočin, še posebej po steklenički, lahko zelo slabo vpliva na mlečne zobe. Prebrala sem, da je okus za sladko pridobljen in ne prirojen, zanimivo. Eva večinoma pije vodo, če ji dam čaj, pa ga ne sladkam. Nega mlečnih zobkov je pomembna tudi zato, ker zagotavljajo pravilno rast stalnih zob.  

Pregled pri zobozdravniku.
Prvi pregled je ponavadi okoli enega leta, oz. ko otroku izrastejo sekalci, potem pa vsaj enkrat na leto. Evi so ven pokukali že vsi štirje sekalci, tako da bomo verjetno tudi mi pri enem letu šli k zobozdravniku, saj je verjetno treba še počakati, da še malo zrastejo. 

lea-logo