Ena izmed prvih stvari, ki me je zanimala, ko sem zanosila, je bila tudi prehrana v nosečnosti. Kaj se priporoča oz. predvsem čemu se je dobro odpovedati. Najboljše je seveda jesti zdravo, raznoliko hrano in imeti pet manjših obrokov na dan. Na začetku sem se sicer še trudila, da bi se tega držala, potem pa sem se predvsem držala tega: “ne kompliciraj in jej kar ti paše” – razen tistih stvari, ki se pač odsvetujejo. Zelo radi rečejo tudi to, da moraš zdaj jesti za dva, kar nikakor ni res. Predvsem pa se v nosečnosti ne obremenjujte preveč s pridobljenimi kilogrami.

Hrana, ki jo je v nosečnosti najbolj priporočljivo črtati z jedilnika pa je:

  • Surovo meso – npr. tatarski biftek in surovi mesni narezki. S surovo ali premalo kuhano hrano se lahko okužimo s toksoplazmozo. Najtežje se je bilo odpovedati tatarskemu biftku, ker ga imamo na rojstni dnevih in ga zelo rada jem.
  • Velike ribe – npr. kraljevska skuša, tabinja, mečarica, morski pes, zobčasti ostriž ter tunini fileji. Velike ribe vsebujejo preveč živega srebra, kar lahko vodi v številne nepravilnosti pri razvoju ploda. Občasno si lahko privoščimo tuno v konzervi. Prepovedane so tudi surove ribe – suši, v trgovinah pa je menda na voljo pasteriziran, ki je varen.
  • Surova jajca – Kakršnekoli jedi iz surovih jajc so lahko škodljive, saj lahko dobimo salmonelo. Te jedi so npr. razni prelivi za solato, doma narejena majoneza, holandska omaka, domači sladoled itd. Lahko pa si privoščimo sladoled iz trgovine, ki je pasteriziran, kuhana in pečena jajca pa so itak priporočljiva, saj vsebujejo veliko beljakovin.
  • Surove školjke – Surova morska hrana kot npr. školjke in ostrige so tudi odsvetovane, pa čeprav so kuhane, saj obstaja nevarnost za različne infekcije.
  • Jetra in jetrni izdelki – Imajo veliko vitamina A, ki lahko povzroča nepravilnosti ploda.
  • Mehki siri in nepasterizirano mleko – Nepasterizirano mleko, je lahko vir okužbe s salmonelo, nepasterizirani siri iz kravjega, ovčjega ali kozjega mleka, feta siri in siri s plesnijo, pa so lahko vir okužbe z listeriozo, ki lahko povzroči splav ali mrtvorojenega otroka.
  • Gobe – Iz preventivnih razlogov se jim je bolje odpovedati, saj nikoli ne moremo biti 100%, da so res užitne, poleg tega pa so težko prebavljive, kar lahko pri upočasnjeni prebavi nosečnic lahko vodi do težav. Jaz sem si edino privoščila gobice na pici.
  • Kofein in alkohol – Za alkohol je tako ali tako splošno znano, da se mu je v nosečnosti bolje izogibati, čeprav ni nič narobe, če pri kosilu spijemo kakšen kozarec vina. Za kavo sicer ni dokazano, da bi povzročala kakšne okvare pri plodu, vendar vseeno priporočajo zmernost – brez problema pa lahko spijemo skodelico kave na dan. Tudi večina zeliščnih čajev se lahko varno uživa v zmernih količinah – dve skodelici na dan. Pravijo, da je varen vsak čaj iz sadja in zelišč, ki jih uporabimo tudi v kuhinji. Odsvetujejo črni čaj, žajbljev čaj, hibiskus, krhlika, kolmež, pegasti badelj, rabarbara, vinska rutica, brinove jagode, ginseng, rman in kamilica. Najbolj pa so priporočljivi čaji iz lucerna, regrata, repinca, melise, koprive, ovsa ter listov maline (po 35. tednu).  Kofein pa ni samo v kavi in čaju, ampak tudi v čokoladi in energijskih napitkih. No jaz sem v nosečnosti pojedla kar veliko čokolade, ampak na srečo ni bilo nobenih problemov.

lea-logo