Primer enotedenskega jedilnika, pri starosti 6 mesecev.

8:00 – dojenje
11:00 – dojenje
Popoldanski počitek
14:00 – Kosilo
16:30 – Dojenje
18:30 – Večerja
19:30 – Dojenje
1x nočno dojenje

Ponedeljek – Kosilo: Polenta s cukini bučko in porom
                        – Večerja: Mlečna kaša z žiti in banano

Torek           – Kosilo: Hruškova kašica z ovsenimi kosmiči
                       – Večerja: Mlečni riž

Sreda           – Kosilo: Pire iz sladkega krompirja
                      – Večerja: Lino 3 žitarice – riža, proso, heljda

Četrtek        – Kosilo: Ajdova kaša z jabolkom
                       – Večerja: Grisolino

Petek            – Kosilo: Riž s cvetačo in korenjem
                       – Večerja: Mlečno žitna kašica z mešanim sadjem

Sobota          – Kosilo: Banana – avokado
                        – Večerja: Kupljena kašica Hipp za lahko noč – Bio zdrobova kaša

Nedelja        – Kosilo: Krompirček s korenčkom, piščančkom in mlekom.
                        – Večerja: Polenta z mlekom

 

Polenta s cukini bučko in porom

1/3 manjše bučke operemo, olupimo in narežemo na koščke. 1 žličko pora prav tako narežemo na manjše koščke. Oboje damo v soparnik za 15 min. Če nimate soparnika, lahko skuhate v vodi. Voda naj zavre, nato pa kuhajte še približno 10 minut. V 100 ml. vode zakuhamo 1 žlico polente. Kuhamo 2-3 minuti. Kuhano polento in pretlačeno zelenjavo zmešamo, če je kaša pregosto lahko dodate še malo prekuhane vode. 

IMG_9074

Mlečna kaša z žiti in banano

Ta kašica se naredi z vodo. Zavremo 150 ml. vode in ko se malo ohladi, vanjo vmešamo 5 jedilnih žlic kaše. 

IMG_9291

 

Hruškova kašica z ovsenimi kosmiči

Hruško operemo, olupimo in narežemo na koščke. Damo jo v soparnik za 5 minut, ali pa jo skuhamo v vodi. Ko voda zavre, kuhamo na majhnem ognju še 10 min. 1 žlico ovsenih kosmičem, namočimo v prekuhano vodo, da se zmehčajo, nato pa jih zmiksamo skupaj s hruško.

IMG_9119
Mlečni riž

Riž kuhamo v vodi, dokler ni popolnoma kuhan (približno 20 min.). Ko je skuhan, ga zmešamo s pripravljenim mlekom in zmiksamo. Meni sicer ni ravno najboljše uspelo, pa tudi Evi ni bilo všeč, saj ne mara mleka Novalac. Zato sem naslednjič kupila riževo mleko in riž skuhala v mleku in je boljše ratalo, pa tudi Evi je bilo malo bolj všeč. 

IMG_9084

Pire iz sladkega krompirja

Uporabimo 1 majhen navaden krompir in polovico srednje velikega sladkega krompirja. Olupimo in narežemo na koščke in kuhamo v soparniku 20 min., ali kuhamo v vodi do vretja, potem pa še na zmernem ognju 20 min. Ko je krompir kuhan, ga ohladimo in pretlačimo (ali zmiksamo), ter primešamo še 30 ml. mleka (materino, nadaljevalno, riževo…) 

IMG_20151013_143736

Lino 3 žitarice – riža, proso, heljda

V 150 ml. vode, vmešamo 5 – 6 velikih žlic kašice.

IMG_9101

Ajdova kaša z jabolkom

Jabolko operemo, olupimo, narežemo na koščke in damo v soparnik za 5 min. 3o g. ajdove kaše stresemo v vodo, zavremo in nato kuhamo še 10-15 minut, oz. toliko časa, da se ajdova kaša skuha. Če nimate soparnika lahko jabolko kuhate skupaj z ajdovo kašo. Kašo pretlačimo ali ukašimo z mešalnikom.  

IMG_9061

Grisolino

Kupljena kašica od Linota. V 150 ml. prekuhanega mleka, vmešamo 3 – 4 velike žlice kosmičev. Na začetku sem uporabila mleko Novalac, a ji ni bil všeč, tako da zdaj uporabljam riževo mleko in je kašica super. 

IMG_9248

Riž s cvetačo in korenjem

Majhen korenček in večji cvetačni cvet operemo, korenček olupimo in narežemo na manjše koščke. Damo v soparnik za 15 min. 25 g. riža skuhamo v vodi, dokler ni popolnoma kuhan (približno 20 min.). Vse skupaj pretlačimo ali ukašimo z mešalnikom. 

IMG_9104
Mlečno žitna kašica z mešanim sadjem

V 150 ml. predhodno zavrete vode, zmešamo približno 4 jedilni žlice kaše in večerja je pripravljena. 

IMG_9121

Banana – avokado

V soboto smo šli na obisk, zato sem za kosilo naredila bolj enostavno jed. Banano in 3 žlice avokada pretlačimo in kosilo je gotovo. Lahko dodamo še malo mlea. Uporabimo tisto polovico avokada, ki nima koščice, saj koščica prepreči, da bi meso potemnelo, zato to polovico lahko shranimo za naslednjič. 

IMG_9124
Kupljena kašica Hipp za lahko noč – Bio zdrobova kaša

Kadar ste na poti, je najlažji obrok kupljena kašica. Za prvič sem kupila Hippovo kašico in sicer bio zdrobovo kašico. Evi ni bila preveč všeč, tako da je pojedla samo nekaj žličk. Bolj je navdušena nad sadnimi.

Krompirček s korenčkom, piščančkom in mlekom. 

Olupimo večji krompir in ga narežemo na koščke, prav tako korenček. Na koščke narežemo tudi manjši kos mesa. Vse skupaj damo v soparnik za 20 minut. Če nimate soparnika lahko vse skupaj zavrete v vodi in kuhate približno 20 minut. Ko je skuhano vse skupaj zmiksamo.

IMG_9136
Polenta z mlekom

Še ena jed, ki se mi v prvo ni posrečila. Ker sem na začetku uporabljamo mleko Novalac, sem najprej polento skuhala v vodi, nato pa jo zmešala z mlekom in vse skupaj je bilo potem preredko. Naslednjič pa sem polento skuhala v riževem mleku in je super uspelo, pa tudi Evi je bilo bolj všeč.

IMG_9117

lea-logo