Ko sem živela še v Ljubljani, sem kar nekajkrat obiskala kitajsko restavracijo ali pa smo hrano kar naročili na dom, predvsem v času ko smo še imeli študentske bone in ni bilo tako drago. Spomnim se tudi mojega prvega obiska kitajske restavracije s sestro in mami. Ob pogledu na meni, mi itak ni bilo čisto nič jasno in niti najmanj nisem vedela kaj bi naročila 😀 . Na srečo je sestra že imela izkušnje, tako da je kar ona izbrala kaj bomo jedle – bilo je super.  No na tem koncu ni prav nobene kitajske restavracije, tako da sem se kar sama lotila in poskusila narediti kitajsko kosilo 🙂

Meni je bil sestavljen takole:
– hrustljavi piščanec s kalčki
– sladko kisli piščanec
– riž
– sladica pohane banane

IMG_7436

Najprej sem se lotila priprav za sladko kislega piščanca. Piščančje prsi narežemo na koščke, jih polijemo s sojino omako in pustimo nekaj časa stati.

IMG_7457

V ponvi najprej prepražimo malo čebule in nato dodamo meso, kasneje pa še narezano papriko. Meso prepražimo do zlate barve in nato dodamo še na koščke narezan ananas iz konzerve, dve žlici medu in dve žlici kisa. V ananasov sok primešamo dve žlici moke, ter vse skupaj zlijemo v ponev. Jaz nisem porabila celo konzervo ananasa in ananasovega soka, ker sem kuhala malo manjšo količino, saj sva zaenkrat samo dva.

IMG_7439

Za hrustljavega piščanca sem najprej pripravila testo, v katerega potem pomakamo piščanca. Za testo uporabimo en beljak, ki ga stepemo v sneg, primešamo še 150g moke, 30g jedilnega škroba, 2 žlički pecilnega praška, sol ter poper, na koncu pa še šest žlic olja. Testo pustimo nekaj časa počivati. Med tem narežemo meso na trakove in ga začinimo z ingverjem, sojino omako in riževim vinom – ki ga jaz nisem nikjer našla, tako da sem to izpustila.

IMG_7452

Nato narežemo korenček na tanke trakove in ga na hitro popečemo na olju. Dodamo mu še malo sojine omake, riževega vina in malo vode. Vse skupaj dušimo približno 5 minut, nato pa dodamo še kalčke, ki jih na hitro povremo in odstavimo. Ogrejemo olje za meso, ki ga pomočimo v testo in ga cvremo v olju približno 3 minute – jaz sem ga sicer malo več, ker se rada prepričam, da je zagotovo dovolj pečeno 😀 .

IMG_7450

Za konec pa še sladica. Najprej naredimo maso. Zmešamo jajce, žlico sladkorja, 1 dcl. mleka ter 4 žlice moke z žličko pecilnega praška. Olupimo banane, jih narežemo na manjše kose, pomočimo v testo in jih ocvremo iz obeh strani v olju. Ko postanejo svetlo rjave so pečene. Prelijemo jih z medom in še tople pojemo. Končega izdelka sladice mi ni uspelo slikati, ker so bile preveč dobre in sva jih prehitro pojedla 😀 . Res je, da mi je tole kosilo vzelo kar nekaj časa, ampak bom zagotovo še kdaj ponovila, saj je bilo zelo okusno.

lea-logo