Lovilec sanj

Od Evine tetke, ki je bila na počitnicah v Grčiji, smo dobili lovilec sanj – Dreamcatcher, ki sem ga obesila nad Evino posteljo. Kot okras ga najdemo v marsikaterem domu, malo pa jih ve, od kod ta predmet izhaja, zato sem malo pobrskala po internetu, ker me je zanimalo kaj več o tem zanimivem izdelku.

IMG_9028

Kaj sploh je lovilec sanj?

Lovilec sanj izhaja iz kulture ameriških domorodcev. Gre za ročno izdelan predmet, ki je sestavljen iz mrežastega obroča, lahko pa je tudi okrašen, največkrat so to peresa. Takrat so sanjam pripisovali velik pomen, saj so verjeli, da so sanje sporočila duhov iz onostranstva. Poznali so veliko načinov, s katerimi bi si lažje zapomnili sanje, ameriški Indijanci pa so v ta namen izdelali tudi lovilec sanj.

Lovilec sanj ima več različnih razlag, ki se sicer razlikujejo samo v podrobnostih, bistvo pa je povsod enako:
– Nekateri verjamejo, da v svoje mreže privlači sanje, dobri duhovi najdejo pot skozi mrežo in lebdijo med peresi nad spečimi ljudmi, slabi duhovi pa se ujamejo v mreže in se tam stopijo v jutranjem soncu. Na etiketi našega lovilca sanj, pa je bilo zapisano še, da peresa privabljajo dobre sanje.
– Drugi pravijo, da naj bi lovil dobre sanje in jih po perescih spustili do osebe, ki spi pod njimi, slabe sanje pa naj bi šle skozi mrežo.
– Spet tretji pa verjamejo, da celo noč lovi dobre in slabe sanje in jih shrani, da se jih zjutraj spomnimo.

Vsake toliko časa naj bi lovilec sanj postavili na sonce ali ga prekadili s posušenim žajbljem, da ga očistimo vseh slabih sanj, ki so se vanj ujele. Ker smo si ljudje različni , imamo tudi različne sanje, zato naj bi vsak imel svoj lovilec sanj.

IMG_9021

Legenda o lovilcu sanj.

Legenda govori o zdravilcu, ki je bil zelo bolan in okužen s slabimi sanjami.  Nekega dne je odšel v gozd, kjer si je poiskal prostor za spanje. Nad ležiščem si je obesil zdravilno kolo. Ponoči je pajek, v tem kolesu spletel mrežo, na sredini pa je ostala luknja. Mimo je priletela tudi sova, ki je izgubilo eno pero, ki se je ujelo in obviselo v mreži. To noč je zdravilec zelo mirno spal, brez slabih sanj. Zjutraj se je zbudil ozdravljen. Pogledal je v zdravilno kolo in čutil, da je to razlog njegove ozdravitve. Presenečen nad delovanjem obroča, mreže in peresa, je ugotovitev začel širiti naprej, ta predmet pa je dobil ime lovilec sanj.

IMG_9024

Če v te stvari ne verjamete, pa je lovilec sanj lahko samo lep okras. Če ulovi kakšne lepe sanje, pa še toliko boljše 🙂 .

In kot pravijo Indijanci, kako najlažje ujeti svoje sanje – verjeti moraš vanje!

 
lea-logo