V 12. tednu sem se naročila na ultrazvočni pregled nuhalne svetline. Nosečnice do 35. leta moramo pregled plačati same. Jaz sem se naročila na pregled v Ljubljani pri dr. Poloni Jerman Kačič, cena pa je bila 60€. Na tem pregledu se izmeri debelina podkožnega maščevja na zatilnem delu glave ploda, napovejo pa ti tudi kakšne so možnosti kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Seveda me je, tako kot vedno, spremljal tudi moj dragi. Najprej sem morala do sestre, ki me je povprašala po mojih osebnih podatkih, nato pa je sledil ultrazvočni pregled pri ginekologinji. Najprej sem morala notri sama, ginekologinja pa je preko ultrazvoka opravila vse potrebne meritve. Ko je dobila vse podatke, je lahko notri prišel tudi fant in takrat je obema podrobno predstavila najinega otročička in predstavila rezultate, ki so bili super. Jupiii, pa sva si lahko oddahnila 🙂 .

Normalna vrednost nuhalne svetline naj bi bila do 2,5 mm. Moji rezultati so bili sledeči:

  • Nuhalna svetlina -> 1,4 mm
  • Kromosom 21 (Downov sindrom) -> 1 : 6237
  • Kromosom 18 (Edwardsov sindrom) -> 1 : 44612
  • Kromosom 13 (Patau sindrom) -> 1 : 648538

Seveda sva povprašala tudi za spol, saj bi že rada vedela ali moram kupovati oblekice za punčke ali za fantke. Saj se da kupiti tudi nevtralna oblačilca, ampak je toliko bolj luštnih oblačilc, ki so namenjeni samo punčkam oz. fantkom in se mi zdi škoda kupovati nevtralne… ampak odgovora žal nisva dobila, saj naj bi bilo še prekmalu in se ne vidi dobro, tako da raje ni nič povedala, ker bi bilo zelo nezanesljivo. No očitno bo potrebno počakati na naslednji pregled.

Nuhalna

lea-logo