Sedmi pregled – 35. teden (Odluščenje čepa?)

V začetku marca je bil na vrsti že sedmi pregled. V zadnjem mesecu sem pridobila še 2,1 kg., vse skupaj je torej pridobljenih kg. že 9,5. Nekaj pa je 🙂 .

Pred nekaj dnevi se mi je pojavil tudi rjavkast izcedek. Seveda sem takoj pomislila, da se mi je odluščil čep. Čep pri nosečnici zapira spodnji del materničnega vratu in tako preprečuje vdor bakterij v maternico. Odluščenje čepa je eden prvih pokazateljev, da se bliža porod. Po navadi se odlušči v 39. tednu, od 24 do 48 ur pred porodom, pri nekaterih nosečnicah pa se to lahko zgodi tudi več tednov prej. Seveda sem si hitro prebrala nekaj člankov na to temo, ker me je malo zaskrbelo in ugotovila, da je vsaka panika odveč 🙂 . Ker se lahko čep odlušči več dni pred porodom, je potrebno počakati, da se začnejo popadki – bolečine, krči v trebuhu ali križu, ali da začne odtekati voda. Drugi znaki, ki poleg čepa še lahko opozorijo na začetek poroda pa so lahko še povečan apetit, rdečkast izcedek, driska, nemirnost in nespečnost. Ker ni bilo nobenih drugih znakov, ki bi kakorkoli kazali na začetek poroda, sem počakala na naslednji pregled, ki je bil čez par dni in o tem povprašala še ginekologinjo.

Opravila je vse potrebne preglede in ugotovila, da ni šlo za čep, da sem še zaprta, tako da še ne bomo rodili 🙂 . Rjavkast izcedek pa je bil verjetno posledica vaginalnega vnetja, ki se ga še vedno nisem znebila, tako da mi je spet predpisala svečke. Upam, da bojo te učinkovale.

Na kilogramih pa ne pridobivam samo jaz, najina punčka je v zadnjem mesecu pridobila kar cel kilogram, tako da zdaj tehta že 2,5 kg. Pridno raste.

Povedala mi je tudi, da je obrnjena proti desni strani, tako da sem dobila odgovor zakaj brcanje večinoma čutim samo na eni strani trebuščka. Preverila je tudi količino plodovnice, ki naj bi jo bilo še dovolj. Tokrat se je spet lepo videlo tudi to, da je najina punčka res punčka, tako da kakšnih presenečenj ne bi smelo biti 😀 .

IMG_0426

Ker se bližamo koncu, bodo zdaj pregledi bolj pogosto, tako da me naslednji pregled čaka že čez 14 dni. Imela bom tudi prvi CTG. To je grafični prikaz aktivnosti plodovega srčka in aktivnosti mišic maternične stene. Pred tem pregledom pa moram ponovno v laboratorij na odvzem urina.

V tem mesecu pa bom praznovala tudi 27. rojstni dan, če ga ne bom slučajno preživela v porodnišnici… nikoli ne veš 🙂 .

lea-logo