Nelly – mali nemški špic

Ko se je oči končno omehčal in ni več nasprotoval, da bi imela majhnega kužka v stanovanju, sem se takoj lotila iskanja primernega kužka. Odločala sem se med pasmo Papillon/metuljček  in pomeranec – pritlikavi nemški špic. V Sloveniji Pomeranci niso ravno pogosti, zato tudi ni veliko vzrediteljev, tisti ki pa so, so bili pa res profesionalni, zato je bila tudi cena ogromna, od 1000 do 2000€ ali celo več. No zame je bilo to čisto preveč, zato sem začela gledati še malo po tujini, in naletela na oglas za pomerance z rodovnikom, iz Srbije za velikooo ceneje, s prevozom do Zagreba. Po kar nekaj zapletih, se nam je končno ratalo dogovoriti za prevzem in tako sem 3.3.2012 postala najsrečnejša lastnica Nelly. Kar nekaj časa je trajalo, da sem po pošti dobila še rodovnik za katerega sem zdaj prepričana, da ni bil pravi, saj je Nelly po velikosti, kg. in izgledu bila vedno manj podobna pomerancu ampak vedno bolj malemu nemškemu špicu…  no za to mi je kasneje ratalo čisto vseeno, saj je Nelly veliko bolj luštna kot čistokrvni pomeranci in če bi se ponovno odločala bi izbrala enako :).

IMG_3444

Za male nemške špice je značilno, da so veliki od 23 – 29 cm. in težki 3 – 4 kg. Nelly se drži bolj zgornje meje, saj ima dobre 4 kg. Bila je tudi sterilizirana, ampak na srečo pri njej ni bilo problemov z debelostjo (kar je ena izmed slabih možnih posledic pri sterilizaciji) in smo ostali na isti teži.

Za to pasmo je značilno, da so izredno inteligentni, učljivi in zato primerni tudi za agility. Po karakterju so zelo živahni, igrivi, pogumni, glasni in vdani svojemu lastniku. Na lastnike se zelo navežejo, do tujcev pa so na začetku nezaupljivi. Lahko so tudi dobri čuvaji, saj vedno glasno opozorijo na prihod gostov, kar pa zna biti tudi problematična lastnost. Ob neprimerni vzgoji lahko hitro postane neubogljiv in težaven. Zelo zanimiv in resničen se mi zdi tudi tale stavek »kdor je lastnik špica, bo zelo kmalu spoznal, da je pravzaprav špic lastnik njega«.

Splošni opis te pasme, je ubistvu zelo dober opis Nelly, tako da je očitno pobrala kar vse lastnosti, ki so značilne za to pasmo. Zna biti zelo živahna in igriva, cel dan ti lahko prinaša svojo najljubšo žogico, za katero se moraš malce potruditi, da ji jo vzameš in vržeš. Če se ne odzoveš na igro pa ti bo z lajanjem težila, dokler se ji ne posvetiš – ja zelo nadležno :D. Zelo rada sedi na okenski polici in oblaja vsakogar, ki gre mimo – posebej alergična je na poštarja z motorjem. Najbolj pa obvlada prilizovanje – če jo kregaš zna hitro doseči, da ne moreš biti dolgo jezen nanjo :D. Kar se tiče hrane, pa smo jo preveč razvadili. Velikokrat je dobila priboljšek z mize od našega kosila – velika napaka!!! Zato je pri hrani vednoooo zraven, skače okoli tebe in te gleda s tistimi velikimi očki, dokler se ti ne zasmili in ji nekaj daš… hja težko se je upreti. Kar se tiče kosila, to rešujem tako, da ji takrat dam  tudi njen pasji obrok – vendar ne smejo biti samo briketi, ali pa kakšno kostko, da nima časa skakati okoli mize. Ob prigrizkih na kavču, pa pač ne gre brez tega, da ne bi spremljala vsak tvoj grižljaj. Pri briketih sem imela veliko težav, preden sem našla takšne, ki so ji bili všeč in niso čakali v posodici vse do večera, dokler res ni bilo druge izbire in jih je pojedla. Gre za brikete Lupo natural, ki so sicer malo večji kot tisti, ki so namenjeni majhnim pasmam, ampak očitno ji to odgovarja.  Kar se tiče drugih psov, zna biti zelo pogumna in glasna, tudi do velikih psov – dokler so na varni razdalji :D. Ko se ji preveč približajo pa beži in cvili, kot da jo dajejo iz kože. Največja nočna mora zanjo, pa je striženje krempeljčkov… oh to se namatramo, tako ona kot mi.

No vsak pes ima dobre in slabe lastnosti, zato jo sprejemava takšno kot je in jo imava zelo rada :). Ko sva bila še brez otrok nama je znala popestriti dolgočasne dneve, poleg vsega naju je pa še prisilila, da greva ven na sprehod, kar se zagotovo ne bi pogosto zgodilo če je ne bi imela :). 

Zdaj je stara še 6 let in trenutno zaradi otrok postavljena malo bolj na stranski tir, ampak mislim da ji vseeno nič ne manjka 🙂 .

IMG_9509

lea-logo

Leave a Reply