Chilly – Ragdoll cat

Ker je moj mož ljubitelj mačk, jaz pa itak ljubiteljica živali sva kaj hitro prišla na idejo da bi poleg kužka imela še mucka v stanovanju. On je že prej imel doma hišno muco (ki ji je dal ime Nelly, tako kot jaz svojemu kužku :D), ampak je zelo boječa, zato ni prišlo v poštev, da bi jo vzela s seboj. Odločala sva se med pasmo Ragdoll in Maine Coon – za oba je značilno, da spadata med velike mačke. Na koncu so zmagale te lepe modre učke, ki jih ima Ragdoll. Odločila sva se za mucka iz Maribora, brez rodovnika.

IMG_7626

Ragdoll pomeni »lutka iz cunj« in zanje naj bi bilo značilno, da so zelo mirne, neagresivne in da se popolnoma sprostijo, ko jih vzameš v naročje. Chilly je res zelo miren muc in popolnoma neagresiven, čisto se je podredil psički Nelly. Kar se tiče zadnje lastnosti pa pri Chillyu to niti malo ne drži, v naročju je vedno čisto nesproščen in komaj čaka, da lahko pobegne. Crkljanje pač ni ena izmed njegovih najljubših opravil.

Ta pasma je vpisana tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, med največjimi domačimi mačkami. Teža samic se giblje med 4 – 6 kg, samci pa lahko dosežejo tudi do 9 kg. Chilly ima trenutno dobrih 6 kg. in je težji in večji od psičke Nelly – pa je kljub temu Nelly glavna :D.

Imajo srednje dolgo, mehko dlako, ki naj ne bi bila nagnjena k nastajanju vozlov, zato ni potrebno dnevno česanje. Vsekakor pa je priporočljivo česanje, vsaj enkrat na teden, ker se kljub vsemu znajo narediti vozli pa tudi v določenih obdobjih dlaka precej izpada.

Zasledila sem tudi, da so zelo radi v človeški družbi in da z veseljem sprejemajo goste. No Chilly je pri sprejemanju nepoznanih gostov precej plašen in to izgleda bolj tako, da se hitro skrije in se šele po nekaj časa prikaže in približa gostu. Kar se tiče človeške družbe, ima čez dan rad svoj mir, in večinoma dremlje tam kjer je sam. Kadar je lačen oz. ko ima prazno posodico pa zna skakati in mijavkati okoli tebe dokler mu ne daš briketov.

Zelooo rad pije vodo iz pipe, iz posodice pije res samo v skrajni sili, tako da razmišljava o nakupu mačje fontane, da ne bi vedno skakal po umivalniku. Kar se tiče hrane, je izključno samo brikete Royal Canin in ga ostala hrana niti malo ne gane, tako da lahko na mizi pustiš čisto vse, tudi mesa se ne bo pritaknil. Celo mačja konzerva z mehko hrano ga ne prepriča. Jaz mu sicer še vseeno kdaj pa kdaj ponudim kakšen košček mesa, ampak ga samo malo poliže in na koncu vedno odstopi Nelly. Mi je pa celo ratalo najti en priboljšek, ki ga celo z veseljem poje, sicer so v obliki briketkov ampak vseeno – Dreamies snacks miks.

Chilly je hišni muc, tako da ga imava samo v stanovanju, vsake toliko časa, predvsem v mesecih ko je zunaj lepo sončno vreme, pa je tudi zunaj. Ker nimava ograjeno, je zunaj vedno privezan. Je pa letos v načrtu,da se naredi ograja tako, da bova potem lahko poizkusila, kako se obnese če bo spuščen zunaj. Ker je bolj bajsast , štorast in plašen mu verjetno ne bo padlo na pamet, da bi plezal čez ograjo :).

Tudi Chilly že komaj čaka, da vidi kaj se skriva v tem trebuščku 😛

IMG_0087

lea-logo

Leave a Reply