Drugi pregled pri ginekologinji sem imela v 12. tednu. Pri tehtanju sem ugotovila, da sem v zadnjem mesecu izgubila še 1 kg, tako da do zdaj nisem še nič pridobila na teži.

En teden pred drugim pregledom, sem bila tudi v laboratoriju, kjer sem dala urin, vzeli so mi pa tudi kar nekaj krvi. V laboratoriju opravijo naslednje preiskave:

  • Preiskava krvi na toksoplazmozo (To je parazit, ki ga prenašajo mačke. Če se z njim okužimo v nosečnosti, lahko ob nezdravljenju plod močno okvari. Če smo bile s tem parazitom že okužene in imamo protitelesa, potem do sveže okužbe ne more priti.)
  • Preiskava prisotnosti protiteles za sifilis
  • Pregled hemograma (morebitna slabokrvnost, vnetje in bolezni krvotvornih organov)
  • Preiskava urina (morebitno vnetje sečil, sladkorna…)
  • ICT (Test pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam drugačne krvne skupine ali Rh-faktorja)
  • Rdečke (če nisi cepljena)
  • Test za nosečnostno sladkorno

Laboratorijski izvidi so bili OK. Ugotovili so, da toksoplazmoze še nisem prebolela, zato se je potrebno izogibati mačjim iztrebkom, skrbno umivati roke in dobro oprati hrano, ki se je surova. Kar pomeni, da bo mačji wc, še naprej čistil mož – ni problema 😛 .

Ker imam Rh-D negativno krvno skupino, bom morala med 26. in 28. tednom dobiti injekcijo “Rhogam”, ter po porodu če bo otrok Rh-D pozitiven. S to injekcijo se preprečijo zapleti, do katerih lahko pride, če ima otrok Rh-D pozitivno krvno skupino in med nosečnostjo pride do mešanja krvi med plodom in materjo, materni imunski sistem začne delati protitelesa, ki povzročijo propadanje plodovnih rdečih krvničk. Plod je lahko prizadet zaradi anemije, lahko pa tudi umre. Zato je pomembno, da dobimo to injekcijo.

Rezultati brisa pa niso bili takšni kot bi morali biti. V tem primeru bi moral slediti ponoven odvzem brisa čez 6 mesecev,  ampak je zaradi nosečnosti rekla, da bomo ta pregled ponovno opravili po porodu. Ja… malo me je zaskrbelo, ampak saj verjetno ni nič hujšega… upam.

Izmerila je velikost ploda, ki meri že 68 mm, teža pa naj bi bila nekje med 8 – 14 gramov. Tokrat se je na ultrazvoku že veliko lepše videlo najinega otročička. Bil je zelo aktiven, tako da je tokrat ultrazvok trajal kar nekaj časa, ker je poskušala dobiti kakšno lepo slikico, ker je tako lepo poziral, tako da sva dobila kar tri nove slikice. Res ga je bilo zanimivo gledati, ampak jaz se kljub vsemu še kar ne zavedam, da to bitjece dejansko raste v mojem trebuščku. Komaj čakam, da bo trebušček začel rasti, da se bo začelo kaj poznati in se bom mogoče malo bolj začela zavedati, da sem noseča. No če ne drugega, pa me slabost še vedno vsakodnevno spomni na to.

Naslednji pregled bo ponovno na vrsti čez en mesec. Čez 5 dni pa sem naročena na pregled nuhalne svetline, ki je plačljiv in že komaj čakam, da izvem rezultate in bova potem še malce bolj mirna ko bova vedela, da je vse ok.

Ultrazvok2

lea-logo