Prvi pregled pri ginekologinji je predviden nekje od 8 do 12 tedna, jaz sem imela srečo, tako da sem imela pregled že v  začetku 8. tedna. Pred vsakim pregledom se je potrebno najprej stehtati, sestra pa ti tudi izmeri pritisk. Malce me je zmedla z vprašanjem kolikšna je bila moja teža pred nosečnostjo, zato sem kar rekla, da verjetno nekaj takega kot ob tokratnem tehtanju. Takrat se mi je nekako zdelo logično, da ko zanosiš gre teža samo še navzgor, ampak ko sem malo bolj razmislila sem ugotovila, da sem v prvih 8 tednih zaradi slabosti izgubila približno 2 kg.

Nato sledi pregled pri ginekologinji:

  • Najprej je bil na vrsti pogovor o počutju, preteklem in sedanjem zdravju, v primeru preteklih nosečnosti te povpraša tudi o tem, o družinskem zdravju oz. o vseh dejavnikih ki bi lahko vplivali na nosečnost.
  • Povprašala me je tudi  o jemanju folne kisline, ki se priporoča jemati 3 mesece pred zanositvijo in še prve tri mesece nosečnosti – najboljše pa jo je jemati kar celo nosečnost. Meni je sicer ni uspelo jemati tri mesece pred zanositvijo, sem jo pa začela jemati ravno nekje z začetkom nosečnosti. Gre za pomemben vitamin, ki ga lahko zaužijemo s hrano ali s tabletkami, ki jih dobimo v lekarni. Hrana, ki vsebuje folno kislino: zelena zelenjava (npr. solata, špinača, regrat, zelje, brokoli, brstični ohrovt…), cvetača, orehi, fižol, grah, jetra, kvas, sadje (npr. pomaranča, limona, banana, grenivka…) itd. Folna kislina je pomembna za pravilen razvoj možganov, lobanje in hrbtenjače pri plodu.
  • Sledil je ginekološki pregled: preveri povečanje maternice, na podlagi katere lahko sklepa trajanje nosečnosti, stanje materničnega vratu, vzela mi je tudi bris – kar sicer ni nujno.
  • Na zadnje pa še najlepše – ultrazvočni pregled. Preverila je ali je plod v maternici, poslušali smo tudi prvi srčni utrip, ki je bil 162 bpm (udarcev na minuto). Določila je tudi trajanje nosečnosti, ki se je ujemala s prvim dnevom zadnje menstruacije, in določila datum poroda 4. april. 2015. Izmerila je tudi velikost, ki je bila 13,09 mm.
  • Dobila sem tudi materinsko knjižico, v katero se vpisujejo vsi podatki o nosečnosti.

Potrdila je, da je vse tako kot mora biti in me naročila na drugi pregled čez štiri tedne, do takrat pa sem morala opraviti tudi prve laboratorijske preiskave (kri in urin).

Ultrazvok 1

lea-logo