Večina, ki ima doma kokoši ima navadne domače kokoši nesnice, ki so predvidevam da tudi najboljše za nosenje jajc. No mene so seveda navdušile tiste malo posebne… pasemske. Gregorjevi starši imajo okoli 10 kokoši, tako da sva tudi midva preskrbljena z jajci, vendar imam vseeno željo enkrat imeti mini kokošnjak s svojimi kokoškami 🙂 . Ko (če) ga bova imela, bo njem zagotovo prebivala kakšna od naslednjih kokošk:

Ena bo zagotovo Svilena kokoš. Oba imava rada bolj dolgodlake živali (dokaz sta tudi Nelly in Chilly) in ko sem zagledala to kokoš, sem rekla no ta je pa ravno za naju. Menda ime perje mehko kot svila in ker perje bolj spominja na dlako kot na perje, so izgubile tudi sposobnost letenja. So majhne (samček 1kg., samička 800g.), tihe in mirne kokoši, zato menda ni priporočljivo, da bivajo z drugimi kokoši, hmm no to pa bi bil manjši problem, če bi rada imela različne pasme. Letno znesejo samo okoli 80 jajc – no bomo pa zato toliko bolj veseli ko bodo 😀 .

Rezultat iskanja slik za svilena kokoš

Povezana slika

Naslednja, ki me je navdušila je kokoš pasme Brama (brahma). Njena posebnost so operjene noge (kot hlače) in njena velikost (samec 4,5 kg., samica 3,5 kg) Tudi ta je bolj slaba nesnica, a vseeno malo boljša kot svilenka, na leto naj bi znesla okoli 120-140 jajc.

Rezultat iskanja slik za brahma chicken

Tudi kokoš Kokinkina je zanimiva. Obstaja tako pritlikava (samica 0,7-1kg, samec 1-1,3kg) kot velika (samica 3,5-4,5, samec pa tudi preko 5kg). Pritlikava znese do 50 jajc na leto, velika pa okoli 120 na leto. 

Rezultat iskanja slik za kokinkina

Tudi holandske belokape obstajajo v veliki in mali varijanti. Velika znese do 120 jajc na leto, majhna pa okoli 80. Imajo zelo zanimivo frizuro… 🙂

Rezultat iskanja slik za holandske

Vse zgoraj naštete kokoši se sicer bolj štejejo pod okrasne kokoši, a vseeno vsake toliko časa razveselijo s kakšnim jajčkom 🙂 .