No pa je tudi nas doletelo. Eva se je pri 8 mesecih prehladila. Vsi po vrsti smo zboleli, tako da se niti ona ni mogla izogniti. Začelo se je postopoma. Najprej je imela samo ponoči malo zamašen nos, potem pa je postajalo vedno slabše. Na koncu je imela čisto zamašen nosek in bila je tudi noč, ko se je zbujala na vsako uro. Ja, smo morali izkusiti tudi to, kako je če so noči neprespane, saj do zdaj še nikoli nismo imeli nobenih problemov, na srečo!! No, ampak tudi tokrat ni bilo tako zelo hudo. Vse skupaj se je vleklo tri tedne. Vmes smo šli tudi k zdravnici, saj mi je bilo res že težko poslušati, kako se ponoči matra, ker je tako težko dihala. Vmes je po trebuščku, hrbtu in po vratu dobila tudi polno manjših rdečih pikic. Bili so samo virusni izpuščaji, tako da ni bilo nič narobe. Zdravnica nam ni mogla nič pomagati, dala nam je samo recept za fiziološko raztopino, s katero smo vsakodnevno čistili nosek. Na začetku je bilo polno joka in stoka, potem pa se je že navadila, tako da ni bilo več tako hudo. Uporabljali smo seveda tudi nosni aspirator. Našla sem tudi en dober prispevek, v katerem je razloženo vse o prehladu pri otroki in kako čistiti nosek:

Ker samo čiščenje s fiziološko in aspiratorjem ni kaj dosti pomagalo, smo poizkusili tudi druge stvari. Ena izmed njih je bila čebula. Čebulo narežeš na koščke, jo posuješ s sladkorjem in jo daš blizu otrokove glave. Naj bi pomagalo, da se nosek odmaši, ampak jaz nisem opazila neke velike spremembe, razen to, da sva oba slabo spala, saj je bil zrak v spalnici grozeeen, ker je vse smrdelo po čebuli. Naslednji dan sva se celo oba zbudila z bolečim grlom (to sicer verjetno nima nobene veze s čebulo 😀 ), tako da smo čebulo kar opustili 😀 .

Naredila sem ji tudi inhalacijo z vročo vodo in kamilicami, dvignili pa smo tudi vzglavje v postelji, da bi lažje dihala. Dala sem ji tudi domače smrekove vršičke. 

 Na koncu sem se spomnila še na olje 31 – just, ki ga imamo. Par kapljic sem dala v izparilnik in spodaj prižgala svečko. Ima kar močen vonj, tako da se mi zdi da je malo pomagalo. Potem se je stanje na srečo začelo izboljševati in prehlada je bilo končno konec. Jupii !
Za konec pa še en domači recept, proti kašlju in bolečem grlu, ki sem ga našla na internetu. Sicer ga še nisem preizkusila, ampak si ga velja zapomniti.
Bananin sirup proti kašlju:
Potrebujete:
– dve zreli banani
– dve žlici sladkorja / kokosovega sladkorja / ali medu
– 400 ml. vrele vode
 
Banani olupite in pretlačite z vilicami. Dodajte sladkor in prelijte z vrelo vodo. Če boste namesto sladkorja uporabili med, ga dodajte, ko se zmes ohladi. Zmes pokrijte in pustite pol ure. Bananino kremo lahko tudi precedite in uporabite kot sirup. Sirup vzemite na vsaki dve uri po 100 ml.
lea-logo