Nakupovanje oblačilc za dojenčka je bilo eno izmed mojih najljubših opravil v nosečnosti. Takrat mi je bil seveda najpomembnejši izgled oblačil, zdaj pa izbiram predvsem tiste, ki so najenostavnejše za preoblačenje in najbolj udobne za dojenčka.

Spodaj je en primer seznama oblačil za novorojenčka iz strani Top mami:

Oblačila za novorojenčka

Ker dojenčki po rojstvu zelo hitro rastejo, sem večino oblačil kupila v številki 62, nekaj malega pa sem imela tudi v številki 56. Priporočljivo je tudi, da so oblačila za prve mesece narejena iz bombaža, da ne dražijo otrokove kože. Prav tako je pri pranju potrebno uporabiti primeren detergent (jaz uporabljam Persil expert sensitive) in ne smemo uporabljati mehčalca. Zaradi tega sva tudi nabavila sušilni stroj, saj so oblačila posušena v sušilnem stroju vseeno lepo mehka. Problem pri sušilnem stroju pa je ta, da se bombažna oblačila zelo rada skrčijo, kar me je velikokrat zelo razjezilo, saj so se nekatera oblačila res zelo skrčila, tako da ji naprimer moj najljubši pajacek potem sploh ni bil več prav… ampak kljub vsemu je sušilni stroj zelo praktična zadeva in zelo olajša delo – tudi likati ni potrebno, treba je samo kupovati malo večje številke, da so ji potem ko se skrčijo ravno prav 😀 .

Brez naslova33

Ker sem rodila v aprilu, ko je bilo že dokaj toplo, sem toplejša oblačila potrebovala samo za sprehode, za notri pa sem uporabljala samo bodi z dolgimi rokavi, hlačke z nogicami (tako so jih oblačili tudi v porodnišnici) in ker jih rado zebe v nogice tudi copatke. Za prve mesece so najboljša izbira bodiji na preklop, saj so najbolj enostavni za preoblačenje. Ko sem dobila nekaj izkušenj, pa sem začela uporabljati tudi tiste bodije, ki se jih oblači čez glavo – nekateri dojenčki menda tega ne marajo, ampak pri najini punčki ni nobenih težav, saj na previjalni mizi vedno uživa in se rada preoblači 😀 . Bodi na preklop je super zadeva tudi v tistih trenutkih, ko se po parih dneh na veliko pokaka in plenička ne zdrži vsega hudega in je tako drekec povsoood – si ne predstavljam kako bi spravila iz nje čisto pokakan bodi, ki se mora sleči čez glavo 😀 .  Hlačke z nogicami so tudi zelo dobra izbira, saj ni potrebno uporabljati nogavičk in jo tako nikjer nič ne tišči, poleg tega pa ima večina takih hlač širok pas in so tako bolj udobne.

IMG_8056

Izbirajte predvsem tiste hlačke, ki imajo širok pas oz. elastiko (primer na zgornji sliki). Jaz tiste s tanko elastiko sploh nisem nikoli oblekla, ker so vse te elastike tako močne in potem tako grozno zgleda, ko jo stiska v trebuščku. Tudi pri izbiri nogavičk je bolje izbrati takšne s širokim robom. Jaz sem ji rajši oblačila hlače z nogicami ali pa žabice, da mi ni bilo potrebno uporabljati še nogavičk. Čeprav so dovolj velike in ne izgleda, da bi jo kaj tiščale, se je vedno poznal rdeč rob, (no verjetno je to normalno, saj se tudi nam vedno pozna rob od nogavic), kar na tako drobcenih, majhnih nogicah res ne izgleda prijetno.

IMG_8057

Dokler se nismo začeli kopati, je spala v tistih oblačilih, ki jih je pač takrat imela na sebi, potem pa sem za pižamo začela uporabljati pajacke. Tisti, ki so toplejši pridejo v poštev kadar je slabo vreme in ni tako toplo, tisti tanki pa v vročih nočeh. Na začetku sem spodaj oblačila še bodije s kratkimi rokavi, zdaj pa ji oblečem samo pajacek, saj je drugače preveč oblečena.

Za zunaj pa najbolj priporočam kakšno jopico na gumbke, da je ni potrebno oblačiti čez glavo. Jaz imam sicer takšno, ki ima zadrgo, ampak če bi še enkrat izbirala bi kupila z gumbki, saj jih tiste z zadrgo lahko popraskajo in je tako ponavadi nikoli ne zapnem do konca.

lea-logo