Strije v nosečnosti

Nosečniške strije – ena izmed slabih strani nosečnosti. Dobi jih kar 90% nosečnic, najbolj izrazite pa naj bi dobile tiste, ki so bile pred nosečnostjo zelo vitke. Običajno se pojavijo po 4. mesecu nosečnosti. Jaz sem sicer mislila, da bom med srečnicami, ki niso dobile strij, saj jih skoraj do konca nisem imela, potem pa se jih je v zadnjem mesecu kar nekaj pojavilo okoli popka 🙁 .

Kaj sploh so strije? To so vzdolžne razpoke na koži, ki se pojavijo zaradi delovanja hormonov in zaradi prekomernega raztezanja kože. Dovolj je že en sam obrat plodu proti koncu nosečnosti, ob katerem se koža prekomerno raztegne in povzroči nastanek strij. Pojavijo se lahko na trebuhu, bokih, dojkah in stegnih. Na začetku so modrordeče barve, kasneje pa na srečo pobledijo. Najprej se spremenijo v rumenobele, sčasoma pa postanejo kožne barve, tako da potem niso tako zelo opazne. Popolnoma žal nikoli ne izginejo.

Nastanek nosečniških strij ne moremo preprečiti, lahko pa z ustrezno nego pripomoremo k manjšemu nastanku. Na tržišču je ogromno različnih krem, ki naj bi preprečevale nastanek strij. Jaz sem uporabljala Collistar intenzivno kremo proti strijam, ki se uporablja za preprečevanje pa tudi za zmanjševanje strij. Mazala sem se 1x na dan pred spanjem, ker mi je trebuh zelo počasi rasel in sem si mislila, da bo to dovolj. Priporočljivo je, da se kremo nanaša dva do trikrat dnevno, najbolje po prhanju. Trebuh masirajte s krožnimi gibi okoli pet minut, tako da se krema dobro vtre v kožo.

IMG_7720

Izogibajte se tudi šamponom in gelom za tuširanje, ki sušijo kožo. Elastičnost kože pa je mogoče povečati tudi s pravilno prehrano, npr. sveža zelenjava, pomaranče, žitarice, polnozrnati kruh…

Čeprav ostanejo za vedno, pa ob pogledu na vašega otročička, vsaj malo zbledijo 🙂 .

lea-logo