V 37. tednu sem imela že osmi ginekološki pregled. Po 36. tednu nosečnosti sledijo pregledi vsak teden. Izmeri se krvni tlak, težo, pregleda urin, po potrebi pa tudi kri, kar pri meni ni bilo potrebno. Bolj, ko se bližamo koncu nosečnosti, bolj pogosto je otrdevanje trebuha. Tokrat sem imela tudi prvi CTG pregled. To je neprekinjeno elektronsko spremljanje frekvence plodovih srčnih utripov in napetosti trebušne stene. Rezultat 20-minutnega neškodljivega testa sta dve krivulji: zgornja prikazuje zapis srčnega utripa otroka, spodnja pa aktivnost maternice. Moji rezultati so bili super, tako da ni bil potreben noben dodatni podrobnejši pregled. Otrok pa ima tudi že dovolj veliko težo, tako da ne bi bilo nič narobe če bi že rodila.

Samo še tri tedne me loči od predvidenega datuma poroda in vedno bolj me je strah bolečin, ki me čakajo. Upam, da me ne bo prekmalu presenetila, ker še nisem pripravljena 😀 … ampak na to verjetno tako ali tako nikoli ne bom. Ne morem verjeti, da je teh devet mesecev tako hitro minilo in da bom dejansko čez nekaj tednov ali dni že rodila. Do takrat pa vsake toliko časa pridno ustvarjava luštne nosečniške fotografije za spomin 🙂 .

IMG_0789

Zadnje dni zelo slabo spim, vsako noč grem 2x do 3x na wc, začela pa sem tudi s pitjem malinovega čaja. Zaenkrat spijem eno skodelico čaja zvečer, proti koncu pa bom odmerek povečala. Malinov čaj deluje kot pospeševalec popadkov, vpliva pa tudi na notranji mir. Listi maline vsebujejo vitamine, zlasti vitamin C, železo in kalcij. Sestavine spodbujajo popadke in zrahljajo mišice medeničnega dna in materničnega ustja. Mišice maternice se sprostijo. Listi maline prek antispazmodičnega delovanja pospešijo porod. Poleg tega so bolečine v posameznih fazah poroda znosnejše, zlasti v drugi fazi poroda.

IMG_7587

Po 34. tednu nosečnosti sem začela tudi z masažo presredka. Na začetku sem uporabljala bio hladno stiskano jojobino olje, potem pa sem kupila še olje za masažo presredka Weleda. Gibi pri masiranju presredka pospešujejo prekrvavitev in spodbujajo prožnost tkiva, olje pa povečuje elastičnost tkiva in ga omehča, kar zmanjša možnosti, da med porodom pride do raztrganja presredka ali da je potrebno presredek prerezati. Upam, da bo kaj pomagalo.

lea-logo