Neocelica – Shranitev matičnih celic

neocelica

Shraniti matične celice ali ne? Kar nekaj časa sva se odločala in si vmes večkrat premislila. Stvar pač ni ravno poceni, pa tudi pri nas ni še tako zelo poznana in se jih bolj malo odloči za to. O tem naju je seznanil možev sodelavec, ki nama je bolj podrobno razložil za kaj se gre, saj sta se tudi onadva odločila za to. Tudi v šoli za starše so omenili to možnost, vendar zelo na hitro. Skoraj sva že bila odločena, da se za to ne bova odločila, saj je kar malo težko investirati toliko denarja, v nekaj kar mogoče nikoli ne boš potreboval – kar je seveda super, malce sva bila pa tudi skeptična kakšne so potem sploh možnosti zdravljenja s temi celicami v Sloveniji, ker pri nas to še ni tako razširjeno, saj tega pri nas še nihče ni uporabil – je pa res da so v Sloveniji prisotni šele od leta 2007.

10854424_821024777968980_5528494146490160093_o

Vseeno sva se odločila, da se bova udeležila neo-posvetovalnice z dr. Pušenjakom na Neocelici. Tam smo lahko zastavili sva vprašanja, ki so nas zanimala in tako izvedeli vse kar nas je zanimalo. Po tem predavanju sva si spet premislila in odločila, da otrokovo zdravje pač ni nekaj na čemer bi šparala, saj si privoščiva marsikatero stvar, ki ni nujno potrebna pa si lahko tudi to. Ponujajo možnost plačila na obroke brez obresti, tako da konec koncev stvar niti ni tako nedostopna, da si je ne bi mogla privoščiti. Odločila sva se za celoten komplet, ki vsebuje shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice za 20 let. Ko ta doba mine, seveda lahko pogodbo podaljšaš, kar je tudi smiselno. Cena za celoten komplet je 2.300 €. Komplet za odvzem krvi in popkovnice že imava doma in je pripravljen zraven torbe za v porodnišnico, da ga vzameva s seboj, ko se bo začelo dogajati 🙂 .

IMG_7586

Sedaj pa še nekaj informacij, če koga zadeva še bolj podrobno zanima.

  • Matične celice

Matične celice iz popkovnice so gradniki življenja. Imajo sposobnost deljenja in obnavljanja in lahko postanejo katera koli druga vrsta celice in tako regenerirajo naše tkivo, organe in funkcionalnost. Igrajo ključno vlogo v primeru bolezni in poškodb. Obstajate dve vrsti matičnih celic: embrionalne in odrasle, ki se delijo še na hematopoetske in mezenhimske.

Matične celice, ki jih odvzamejo ob rojstvu, so edinstvene, ker imajo številne prednosti pred drugimi matičnimi celicami, ki jih lahko pridobijo iz telesa kasneje. So mlade (niso podvržene posledicam staranja), sveže (v maternici so zaščitene pred okužbami iz zunanjega okolja) in naivne (imajo izredno sposobnost prilagajanja). Razvijejo se lahko v vsak tip celic in je manj verjetno, da bodo povzročile zaplete pri nesorodnih transplantacijah.

Zaradi neverjetne sposobnosti samoobnove in specializacije se od matičnih celic tudi v prihodnosti v medicini pričakujejo veliko. Znanstveniki po vsem svetu opravljajo več kot 4.000 kliničnih raziskav, kjer preiskujejo njihovo uporabo pri različnih zdravljenjih in na ta način povečujejo število bolezni, ki jih lahko zdravijo.

  • Popkovnična kri

Popkovnična kri med nosečnostjo prehaja od matere k dojenčku in je dragocen vir krvotvornih (hematopoetskih) matičnih celic, ki so odgovorne za obnovo našega imunskega sistema in različnih krvnih celic in bodo sestavljale dojenčkov imunski sistem. Če jih ob rojstvu shranimo, jih lahko v prihodnosti uporabijo za različne terapije. Popkovnična kri se že več kot 25 let uporablja za zdravljenje več kot 70 različnih bolezni, sočasno pa nenehno potekajo vedno nove raziskave, da bi seznam še podaljšali, ne samo za zdravljenje krvnih bolezni, temveč tudi nehematopoetskih bolezni, kot sta cerebralna paraliza ali ishemična poškodba. Do danes je bilo po vsem svetu opravljenih že več kot 26.000 presaditev.

Prednosti odvzema matičnih celic iz popkovnične krvi:
– imajo boljše sposobnosti samoobnove in specializacije,
– potrebna je nižja kompatibilnost, zaradi česar je ujemanje med pacientom in darovalcem enostavnejše,
– pojavnost “bolezni presadka proti gostitelju” je nižja,
– odvzem je zelo enostaven in brez tveganj,
– shranjeni vzorci so na voljo takoj.

Matične celice se lahko uporabijo tudi za zdravljenje pri drugih družinskih članih. Z njimi že zdravijo anemije, levkemije in različne druge rakave krvne bolezni, nekatere avtoimune bolezni, bolezni kostnega mozga, prirojene motnje hemoglobina in metabolizma, prirojene oblike imunske pomanjkljivosti in nekatere oblike dednih bolezni.

  • Tkivo popkovnice

Tkivo popkovnice je prav tako bogat vir matičnih celic. V prvi vrsti vsebuje tkivotvorne (mezenhimske) matične celice in so sposobne specializacije v mnoge različne celične vrste, kot so srčne celice, hrustančne celice, nevrone in mnoge druge. Te celice lahko najdemo v različnih delih človeškega telesa, vendar so matične celice najbogatejši in najenostavnejši vir za pridobivanje. Z matičnimi celicami so uspeli zmanjšati resnost bolezni presadka proti gostitelju, izboljšati vsaditev pri presaditvah in doseči boljšo regeneracijo kostnega mozga. Zaradi svoje neverjetne sposobnosti diferenciacije v mnoge različne celične vrste, ter regeneracije različnih tkiv in organov so te celice jedro vseh raziskav v regenerativni medicini. Želijo doseči regeneracijo tkiv, ki se niso sposobna obnavljati sama.

  • Postopek odvzema

Odvzem poteka takoj po porodu, ko je popkovnica med materjo in novorojenčkom prerezana. Odvzem je preprost in varen, traja le nekaj minut in je popolnoma neboleč.

  • Shranjevanje in laboratorij

Vzorce shranijo v najsodobnejšem evropskem laboratoriju za shranjevanje matičnih celic v Belgiji. Pred shranjevanjem v krvi preverijo prisotnost virusov ter določijo količino in kakovost matičnih celic. Shranijo jih pri temperaturi -180°C v pari tekočega dušika in sicer v dveh vsebnikih in na dveh fizično ločenih lokacijah.

 lea-logo