Mastitis

Kaj je to mastitis?

Mastitis je pogosta težava, ki doleti doječe matere, najpogosteje se pojavi prvih 6 tednov po porodu. Gre za vnetje mlečne žleze, ki nastane zaradi okužbe z bakterijami. Največkrat je posledica zastoja mleka in če ne ukrepamo ustrezno, se lahko razvije v okužbo – mastitis.

Znaki mastitisa:

  • Boleča dojka in otrdlina na bolečem delu
  • Rdeč predel na bolečem delu
  • Topla ali celo vroča dojka
  • Povišana telesna temperatura (pod 38,4º C) in mrzlica
  • Splošno slabo počutje

Zakaj pride do mastitisa? 

  • Prevelika količina mleka in preredko dojenje
    Do mastitisa najpogosteje pride v prvih tednih dojenja, ko je naval mleka. Poskrbeti moramo, da otroka čim bolj pogosto dojimo, da dojke niso prenapete in da otroka pravilno pristavljamo. Če otrok dojk ne more sprazniti, lahko ostanejo prepolne in začne zastajati mleko. V tem primeru si moramo pomagati s črpalko za črpanje mleka. Lahko si pomagate tudi tako, da z masažo ročno stiskate mleko. 
  • Neudobni nedrčki
    Neudobna oblačila in pretesni nedrčki, ki stiskajo določen del dojke, prav tako lahko privedejo do zamašenih mlečnih vodov. Kupite udoben modrček, brez kosti, najboljše da je 100% bombaž. Izberite nekoliko večjo košarico in obseg, saj se bodo dojke po rojstvu otroka povečale. 
  • Stres in utrujenost
    Mastitis se pojavi tudi pri mamicah, ki že dlje časa dojijo. Eden od razlogov je lahko tudi preobremenjenost mamice, zato je pomembno, da si kdaj vzamem tudi čas zase in se sprostimo in spočijemo.
  • Nečistoča in kreme za bradavice
    Potrebno je poskrbeti tudi za higieno, da so bradavice čiste in suhe. Če uporabljate blazinice, jih redno menjajte, kremo za razpokane bradavice pa nanašajte na očiščeno kožo.

Kako si pomagamo?

Najbolj pomembno je, da še naprej dojimo, saj dojenje iz prizadete dojke otroku nič ne škoduje. Otroku vedno najprej ponudimo bolečo dojko in čimvečkrat dojimo. Če je otrok ne uspe sprazniti, si pomagamo s črpalko. Pred dojenjem si dojko zmasirajte in jo ogrejte, saj s tem spodbudimo iztekanje mleka. Med dojenjem lahko otrdlino nežno masiramo, kar bo pomagalo, da bo otrok dojko lažje izpraznil, po dojenju pa si dajte nanjo hladne obhladke. Počivajte in spijte veliko tekočine in vitamina C. Pomaga tudi masaža pod toplo prho. Če imate vročino, lahko vzamete lekadol. Veliko mamic se uspe pozdraviti brez zdravil, če pa se stanje poslabša, pa se odpravite k zdravniku, kjer boste dobile antibiotike, s katerimi lahko normalno dojite naprej. 

Ker se mastitis zelo rad ponavlja, je potrebno ugotoviti zakaj ste ga dobile, da napako odpravite. 

Moja izkušnja:

Ja, tudi mene je doletelo a na srečo v bolj blagi obliki. Začelo se je v soboto zvečer. Na dotik me je rahlo bolela desna dojka in na bolečem mestu je bila majhna rdeča lisa. Pomislila sem na možnost mastitisa, vendar mi je bilo čudno, saj sem prebrala, da je mastitis najbolj pogost, ko imaš velike količine mleka, jaz pa po šestih mesecih dojenja nimam več mleka na pretek, nikoli niso več tako polne kot na začetku, zadnje čase pa sem jo morala včasih podojiti kar iz obeh, ker v desni včasih ni bilo dovolj za en obrok. Šla sem pod vroč tuš, kjer sem se pod toplo vodo zmasirala. Potem pa se je začela mrzlica, tako zelo me je zeblo, da se nisem mogla ogreti. Izmerila sem vročino in jo namerila 38,1º C. No zdaj mi je bilo jasno, da gre za mastitis. Ker je bila ura že skoraj polnoč, sem vzela lekadol in šla spat.

Zjutraj sem se še vedno slabo počutila, bolela me je glava, bolečina v dojki je bila še vedno prisotna in če sem dovolj pritisnila sem čutila tudi majhno otrdlino. Še vedno sem imela vročino in sicer 37,7º C. Poklicala sem dežurno zdravnico, ki mi je dala nekaj napotkov in rekla, da če bo jutri slabše oz. se ne bo nič izboljšalo naj pridem na pregled, kjer bom dobila antibiotike. Evo sem vedno najprej podojila iz boleče dojke, da bi jo čim bolj izpraznila, čeprav ni bila preveč polna. Nekajkrat sem si poskušala mleko tudi izčrpati, pa ni nič priteklo. Kot mi je svetovala zdravnica, sem poskusila spremeniti tudi položaj dojenja, tako da sem sedela na postelji in si dala ob strani blazino, na katero sem položila Evo, tako da je imela glavo pri meni v naročju, telo pa je bilo desno ob meni. Res zapleten položaj, sva se kar malo namatrali, da nama je uspelo, Evi pa tudi ni bilo preveč všeč. Pred vsakim dojenjem sem si tudi 10 minut grela dojko s termoforjem, po dojenju pa sem si kasneje dala tudi obhladke, ker sem zasledila na internetu, da naj bi to tudi pomagalo. V celem dnevu sem vzela še dva lekadola in si vsake pol ure merila vročino. Mislim, da si v celem življenju nisem še tolikokrat izmerila vročine 😀 . Vročina se je čez dan višala in nižala, tako da je bila vedno nekje med 37 in 38 º C.  

V ponedeljek zjutraj pa vročine ni več bilo, tako da mi ni bilo treba k zdravniku, jupi! Cel dan sem imela še rahel glavobol, bolečina v dojki pa je bila tudi še malo  prisotna. Naslednji dan pa je tudi bolečina izginila, tako da se je vse super končalo, brez antibiotikov. Zakaj sem ga dobila res ne vem, a upam da se ne ponovi.

lea-logo