Letos je Božiček tudi malo “ustvarjal”. Z možem sva mu pomagala narediti čokoladni liker, ki sva ga dala za darilo mojim in njegovim staršem. Kupila sva tudi lepo flaško v obliki smrečice, naredila pa sem tudi posebno etiketo. Čeprav je recept čisto preprost, sva vseeno naredila manjšo napakico. Spregledala sva, da je treba s pudingom in kakavom najprej zmešati samo 4 žlice sladkorja, ostalo pa zavreti z mlekom. No potem sva poskušala čim več sladkorja “rešiti”, ampak konec koncev je verjetno tako vseeno, saj je na koncu itak vse skupaj zmešano 😀 . Liker je super uspel in seveda ga je že zmanjkalo 🙂 . Če bi ga radi naredili tudi vi, sem spodaj skopirala oba recepta. Midva sva uporabila prvega – s pudingom. 

IMG_9514

Čokoladni liker s pudingom

1 liter mleka
0,5 litra ruma
1 kilogram sladkorja
200 gramov kakava ali čokolade v prahu
2 vrečki čokoladnega pudinga

V posodi zmešajte puding, kakav oziroma čokolado in štiri žlice sladkorja. Prilijte toliko mleka, da lahko iz sestavin zmešate gladko maso. Preostanek mleka in sladkorja zavrite, prilijte čokoladno zmes in ob neprestanem mešanju kuhajte na zmernem ognju približno pet minut oziroma dokler ni masa gosta in gladka. Odstavite z ognja, prilijte rum in dobro premešajte. Še vroč liker nalijte v steklenice. Ko se ohladi, steklenice zamašite in postavite v hladilnik.

Čokoladni liker

1 liter mleka
0,5 litra ruma
1 kilogram sladkorja
300 gramov kakava ali čokolade v prahu (odvisno od okusa, kakav malce zagreni)

V posodo stresite kakav oziroma čokolado in prilijte toliko mleka, da lahko zmešate gladko maso brez grudic. V preostalo mleko stresite sladkor in zavrite. Prilijte čokoladno zmes in ob neprestanem mešanju kuhajte na zmernem ognju okoli 20 minut oziroma dokler se zmes rahlo ne zgosti. Odstavite z ognja, prilijte rum in dobro premešajte. Še vroč liker nalijte v steklenice. Ko se ohladi, steklenice zamašite in postavite v hladilnik.

Vir: http://www.siol.net/trendi/kulinarika/recepti/2012/11/praznicna_kuhinja_cokoladni_liker.aspx

lea-logo